Vroeger ruilde de mensen spullen in plaats van geld betalen bijv. graan voor brood en mais voor een koe of een kip voor melk.....
In de oudheid werd handel gedreven doordat goederen en diensten rechtstreeks uitgewisseld werden in een verhouding die onderling overeengekomen werd. Men kon bijvoorbeeld een brood ruilen voor vijf eieren.
Ruilen
Ruilhandel was voor de uitvinding van het geld de enige manier van handelen. Ondanks dat tegenwoordig bijna overal geld als ruilmiddel gebruikt wordt, bestaan er nog steeds verschillende vormen van ruilhandel .
De Middeleeuwen begonnen met een periode waarin Europa een grote achteruitgang van de geldhandel kende. De belangrijkste vorm van handel werd ook toen weer de ruilhandel. Hoewel tegenwoordig bijna alles met geld betaald wordt, zijn er in arme landen nog plaatsen waar men te weinig geld verdient voor de dagelijkse levensbehoeften en waar de ruilhandel een zeer belangrijke plaats inneemt.
_____________________________________________________________________
Geschiedenis
Ruilen is al zo oud als de mensheid. In het stenen tijdperk ruilde men al voedsel en wapens met elkaar. Dat is in de ijzertijd en bronstijd ook het geval en gaat zo door de eeuwen heen, tot op de dag van vandaag. Dit wordt ook wel betaling in natura genoemd.
Handel die uitsluitend via ruilen geschiedt wordt ruilhandel genoemd. Ook dit gebeurt al eeuwen. Een van de oudste voorbeelden is de zijderoute, ontstaan rond 700 voor Christus. Handelslieden trokken niet over de hele zijderoute heen en weer maar ook binnen hun eigen landsgrenzen. Aan die grenzen ruilde men goederen tegen handelswaar die uit een ander land kwam.
Vandaag de dag wordt ruilen vooral gedaan door verzamelaars die daarmee hun collecties kunnen uitbreiden. Deze organiseren vaak bijeenkomsten met andere verzamelaars om onderling producten uit te wisselen. De verzamellaarsmarkt of vlooienmarkt is waarschijnlijk voor het eerst ontstaan in Frankrijk, Parijs, waar de Marché aux Puces of Saint-Quen, Seine-Saint-Denis, in het noorden van Parijs in de 17e eeuw ontstond. Vandaag de dag is deze markt uitgegroeid tot de grootste antiek koop- en ruilmarkt van Europa. De naam "vlooienmarkt" ontstond door de voornamelijk tweedehands aangeboden kleding waarin vlooien te vinden waren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb